Театър, обичам те!

2023

Хасково за 17-ти път бе сцена на актуални хитови театрални постановки. От 18 до 25 юни 2023 година се проведе фестивалът „Театър, обичам те!“ –  едно от централните събития в културния календар на града. Бюджетът бе над 70 000 лева, поделени между Общината (30 000 лв.), Министерството на културата (4500 лв.) и спонсори.

Фестивалът бе открит с премиерата на „Смехът на сърцето“-  комедия по произведения на А. П. Чехов. И тази година форумът предложи разнообразни културни прояви за малки и големи.

Пътуващата изложба, събрала спомени за изтъкнатия режисьор Юлия Огнянова посрещаше зрителите във фоайето на театъра . За откриването  на експозицията пристигна  племенницата й Мария Гинева. Юлия Огнянова е свързана с хасковския театър с пиесата на Йордан Радичков „Опит за летене“. На заключителния етап на VI Национален преглед на българската драма и театър – 1979 г. в София, Юлия Огнянова е удостоена с Трета награда, а сценографът Светослав Генев – с Втора награда.

Музикалните вечери на откритата сцена пред театъра взривиха публиката, а сред гост-изпълнителите бяха хитовите изпълнители Миро, „Молец“, Мила Роберт и др.

За първи път в рамките на „Театър, обичам те!“ имаше и филмова прожекция. Това бе премиерният за хасковската публика филм на режисьора Петринел Гочев „Български кораб потъва в бурно море“.

Прекрасни детски спектакли – продукция на Държавен куклен театър – Русе, зарадваха малките зрители.

По традиция бе присъдена Голяма награда за Поддържаща мъжка и Поддържаща женска роля. Журито в състав, актрисите Силвия Предова и Нелина Михайлова, и Ивайла Генова – редовен зрител и театрален познавач, единодушно реши да отличи Светослав Добрев за ролята му на Санчо Панса и Ярослава Павлова за ролята на Дулсинея в спектакъла „Дон Кихот“ на Младежки театър „Николай Бинев“ – София, режисьор Веселка Кунчева.

 

Архив

Търсене

Търсене