Театър, обичам те!

2022

Театралният фестивал се проведе от 13 юни до 19 юни за 16-ти път, а за пета поредна година с името „Театър, обичам те!“. Началото бе поставено с „Дванайсета нощ“ по Уилям Шекспир.
Да поставим негова пиеса на наша сцена бе сбъдната мечта на хасковските театрали. Избрахме „Дванайсета нощ“, защото в тази пиеса Иван Димов е направил една невероятна роля на Сър Андрю, която и до днес се помни.
Решихме именно с тази постановка да отбележим 100 години от създаването на театъра в Хасково, 125 години от рождението на Иван Димов и 50 години, откакто театърът ни носи името на великия актьор, Всъщност, вековният юбилей би трябвало да се чества миналата година. Заради пандемията, ограниченията и заради хората от екипа, които загубихме, не ни беше до празнуване.

По случай юбилея, във фоайето на театъра беше подредена изложба с уникални фотографии на Иван Димов, от фонда на Народния театър „Иван Вазов“ и архивни плакати от спектакли на театъра, пазени във фонда на РБ „Христо Смирненски“.

Театроведът Виолета Станкова подари на театъра копие от дипломната работа на своята баба Виолета Станкова, посветена на живота и творчеството на големия български актьор Иван Димов. Акдемичният труд е от 1982 г., при дипломирането й в тогавашния ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“. Виолета Григорова е позната на хасковската културна общественост от дългогодишната си работа като драматург в театъра.

Портрет на актрисата Вяра Делчева, дело на художника Никола Бенковски, получи хасковският театър по случай юбилея. Голямата актриса е увековечена на платното в ролята на Кралица Мария в „Мария Тюдор” от Виктор Юго. Премиерата е през сезон 1957/1958 г., а режисьор е Благой Стратев. Дарението е в памет на Никола и Диана Бенковски от дъщерите им Мирослава и Бианка. Никола Бенковски е работил като художник-сценограф в хасковския театър от 1960 до 1964 г.

„Театър, обичам те!“ през 2022 г. премина под мотото на любовта. Във всяко представление зрителите можеха да открият това най-прекрасно чувство. За първи път на фестивала имаше и театрална постановка за бебета. Програмата за деца пък беше както в салоните на театъра, така и на открито.
Голямата награда за Поддържаща женска роля спечели Ирини Жамбонас – за ролята си на Елизе в спектакъла на Малък градски театър „Зад канала“ – София „Аз, обичам, ти обичаш, тя обича“ /реж.ь Теди Москов/.
Голямата награда за Поддържаща мъжка роля отиде при Владислав Виолинов за ролята му на Сладкаря в спектакъла на Театър „Българска армия“  – София, „Сирано дьо Бержерак“ /реж. Стоян Радев/.
В журито тази година бяха актрисата от хасковския театър Силвия Предова, Дора Михайлова – ценител и познавач на театралното изкуство и редовен зрител и Диана Семерджиева – представител на нашите партньори от СК Темида.

Архив

Търсене

Търсене