Сцена на края на града

2024

На големия празник Еньовден – 24 юни,  в един от най-красивите паркове на Хасково – Ямача, беше открит Студентският театрален фестивал „Сцена на края на града“ Хасково – 2024.

Седмичният маратон на студентите, завършващи театрално майсторство от висшите театрални училища в страната, бе открит от  кмета на Хасково Станислав Дечев, който поздрави гостите и публиката: „Това е един от най-обичаните фестивали в Хасково. Спечели обичта на публиката още с първото си издание през 2022 г. Заслугата за това е на страхотния екип на „Сцена на края на града“, на директора на театър „Иван Димов“ Стелиян Николов, на „Алианса за регионално развитие и сътрудничество“ в лицето на Милена Трендафилова и Теодора Пехливанова и на десетките доброволци. Без техните усилия този фестивал нямаше да го има.“

За зрителите на Ямача всяка вечер имаше и съпътстваща програма – Мажоретен състав при ПГТ „Александър Паскалев“, огнено шоу на Ангел Мариновски, вокални изпълнения на Йоана Митева…

В рамките на форума се представиха и XII-класници от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, със спектакъла „Опасният завой“, постановка Жоро Райчев. На финала аплодисментите бяха за „Боровинкова тишина“ – на театър „Арлекин“ при ОНЧ „Заря – 1858“ – Хасково, с ръководител Румяна Георгиева.

Студентите от вузовете се състезаваха за Големите награди за Поддържаща мъжка и женска роля. Голямата награда за Поддържаща женска роля заслужи Деляна Ивелинова за ролята на Кучето в „Съвсем проста история“ – спектакъл на Театрален колеж „Любен Гройс“, клас Калин Сърменов, режисьор Явор Борисов.

Голямата награда за Поддържаща мъжка роля отиде при Николай Николов за ролята на Шофьора Франтик в „Пощенска приказка“ – спектакъл на Куклен театър НАТФИЗ, клас Жени Пашова .

Журито на Студентския фестивал и тази година бе от млади театрали – Калина Стоева, Рая Русева, Божидара Михалева, Йоана Митева и Дарий Трендафилов. Победителите получиха грамота и специален плакет, дело на доц. Емил Бачийски от Националната художествена академия – София.

Студентският фестивал също се включи в благотворителната акция в помощ на второкласничката Никол от Хасково, за подпомагане на лечението й в чужбина.

Това бе третото издание на  „Сцена на края на града“, а за първи път фестивалът бе включен в официалния Културен календар на Община Хасково.

Архив

Търсене

Търсене