Сцена на края на града

2023

ПРОГРАМА

„Големият ден“ откри второто издание на Студентския театрален фестивал „Сцена на края на града“. Продукцията е на Младежки експериментален театър – Хасково, под режисурата на Иванка Шекерова, която е съавтор на текста с Веляна Николова. След края на фестивала, в началото на юли, представлението беше играно пред публиката в Ивайловград, Минерални бани, Димитровград и първомайското село Татарево.

За наша голяма радост отново участие в „Сцена на края на града“  взеха абсолвентите от всички висши учебни заведения с актьорски класове. Стремежът на екипа на фестивала е всяка година той да се разраства и пред публиката за първи път беше представено дипломно представление на студент, завършващ специалността „Режисура за драматичен театър“.

Дипломантите от Катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Национална художествена академия също взеха участие във фестивала.

Представителите на НХА участваха в програмата с изложба на театрални плакати, създадени като учебни задачи в различни години от своето обучение.

ДЕЙНОСТИ

За втора поредна година за студентите имаше организиран актьорски уъркшоп с партньорите ни от Исландия.

Разделени в два отделни блока с абсолвентите работиха Ханес Оли, Вигнир Валборсон и Колбейн Арнбьорнсон.

Осъществи се и трети уъркшоп с гост-лекторът ни от Италия – Джамарко.

Създаденото по време на работилниците беше представено пред хасковската публика чрез стрийт перформанси в центъра на града.

За втора година имаше организирани срещи за кариерно развитие между ученици от града и преподаватели от ВУЗовете.

В рамките на фестивала бе представен спектакълът „Копнежът на мечтата“ – постановка Елин Рахнев. Авангардната смесица от шарж, театър и рок се осъществи на новата външна сцена на театъра. На пл. „Спартак“ зрителите аплодираха актьорите от трупата и рок група Хангар 42.

НАГРАДИ

Младежко жури в състав: Наталия Ангелова, Калина Стоева, Божидара Михалева, Рая Русева, Йоана Митева присъди:

„ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ“

Ангела Канева за изграждането на Шарлота Ивановна в “Иванов- Барабанов” по А.П. Чехов, реж. Иван Добчев НАТФИЗ, “Кръстьо Сарафов”.

„ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ“

Илиян Нонов за ролята на Лебедев в “Иванов- Барабанов” по А. П. Чехов, реж. Иван Добчев, НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.

Архив

Търсене

Търсене